Haver is een vergeten particle.
Het zal op de meeste wateren nog wel niet gebruikt zijn. Het nadeel is dat het zoals bij de
meeste particles en granen horden met witvis aantrekt.
Bereiding van haver, tarwe en rogge: laat het eerst 24 uur weken en dan nog zo'n 2 minuten
koken in niet al te grote hoeveelheden.
Als je het dan nog enkele dagen laat staan word de kiem papperig. Als je het dan voert
geeft het enorme witte wolken door het water. Ooit heb ik eens een hele ton met haver in een
water gedumpt bij aankomst. Juist om een enorme wolk in het water te veroorzaken om daar
vis mee aan te trekken. Het was zo erg dat je dacht dat er een boer zijn melk in geloosd had.
Wat voor haver, tarwe en vrijwel alle alle granen telt is dat ze na bereiding snel aan bederving
onderhevig zijn. Kijk er mee uit.
Haver, niet alleen paarden zijn er gek op.
Rogge, een oud en bewezen karperaas, vroeger vaak in de vorm van roggebrood.
Tarwe, niet alleen om brood te bakken.