Waar het hier om gaat, of het nu Arachide, grondnoot, aardnoot, apennoot, pinda, olienoot of wat
voor andere benaming er nog meer is voor de
Arachis hypogaea, is dat de leveranciers de
melen hiervan in allerlei variaties aanbieden. Dat is me nu wel duidelijk. Geperst, met of zonder
vlies, wit of bruin, gebrand, geroosterd, hoog vetgehalte, wat lager vetgehalte, afwijkende eiwit-
gehaltes, versneden enz.
Nadeel is dat het door de leverancier meestal niet precies word aangegeven wat je nu precies koopt.
Koop je een pindameel van uitgeperste pinda's en het is je niet vet genoeg dan voeg er wat arachideolie
(lees pindaolie) toe. Bepaal je het vetgehalte helemaal zelf;)
Je hebt het voor het kiezen wat je zelf wilt gaan gebruiken, aanbod genoeg. Mocht men er zeker van
willen zijn dat je een pure pindameel door je boiliemix verwerkt dan zou ik zeggen, koop verse pinda's
en maal ze zelf. Dan zit er het volgende in aan vitamines, mineralen, vetten en eiwitten:
- voedinswaardetabel-pinda-Arachis-hypogaea.jpg (48.07 KiB) 6709 keer bekeken
Heb nog even bij de lokale boilieboer gekeken (MTC Baits) hoe daar de pindameel aangeboden word.
Hier word alleen het eiwitgehalte aangegeven en dat het geroosterd is maar helaas niet het vetgehalte.
Pindameel geroosterd.
Pinda's voor consumptie worden gepeld en kort geblancheerd zodat het vliesje loslaat. De belangrijkste
brandstof in een pinda is vet. Pinda's zijn veel vetter dan de zaden van andere peulvruchten. Dit pindameel
komt rechtsreeks uit de voedingsmiddelenindustrie en is het beste van het beste. Geroosterd pindameel is
een goede eiwittenbron (ca. 40% eiwit), bezit een heerlijk pinda aroma en is - door het roosteren - gemakkelijk verteerbaar.
- pindameel-geroosterd.jpg (33.69 KiB) 6709 keer bekeken
En als helemaal niet anders kan dan hebben we Appie nog. 100% pinda, gemalen en al.
Met stukjes pinda erdoor voor het crunch effect en goed laten uitlekken van de boilie:
- pindakaas.jpg (35.82 KiB) 6709 keer bekeken