door Karperjager » 17 Okt 2012, 20:21
@Remco
Het grote voordeel van stomen is de grotere hoeveelheid die de boiliefabrikanten weg kunnen werken, dat gaat met koken wat moeilijker. Tegelijkertijd is het ook een mooi verkoopmiddel door te zeggen, kijk, wij stomen en anderen niet dus onze boilies zijn beter. Op dit moment gaat dat niet meer op, de meesten stomen, en is het wachten op de fabrikant die zijn boilies bijvoorbeeld letterlijk gaan bakken en is dat weer zaligmakend. En heeft het stomen weer afgedaan.
Vangkracht zal het weinig verschillen denk ik, alleen met stomen heb ik altijd het idee van veel te hoge temperaturen waarmee de boilie gegaard is. Meerderen hebben dat misschien ook ondervonden, vandaar dat nu het 'low temperature' populair is. Maar hoelang zijn de boilies dan gestoomd? Dat gaat weer ten koste van smaak en/of vitaminen. Denk maar eens aan je eigen groente bijvoorbeeld als je dat te heet of te lang stoomt of kookt. Alle vitaminen er uit en het smaakt nergens naar. Misschien overdreven, maar dat gevoel heb ik eigenlijk.
Toen de boilies nog veelvuldig gekookt werden is er altijd gezegd dat met een pond mix 6 ml flavour ideaal was, zie ook mijn vraag van mijn eerdere post. Meer was teveel, minder had geen effect. Maar nu lekken de attractors veel beter uit omdat er gestoomd wordt? Dan moet er dus minder flavour in, anders is het dus teveel. Maar de smaak dan? Te lang of te heet stomen, dat moet weer gecompenseetd worden met andere lokstoffen. Dus het vertrouwen hebben van stomen heb ik nooit gehad in mijn visserij, maar ik zeg ook niet dat gestoomde boilies niet vangen, er zijn voorbeelden genoeg. Met elk aas trouwens. Maar ik ben ook geen grootverbruiker.