Rock Salt alias steenzout als toevoeging aan boilies of in gekristaliseerde vorm in een PVA bag
bij het karperaas deponeren. Soluballs schijnen er ook op de markt te komen. Nieuwe hype, nieuwe
rage, nieuwe dikke inkomstenbron voor iets wat geen reet kost.
Het schijnt een nieuwe hype te worden als je de Engelse site's er zo eens op naleest. Er moet weer
wat "nieuws" op de markt komen. Nieuws tussen aanhalingstekens, waarom, lees dan verder.
Het was ik denk zo'n 20-25 jaar geleden toen ik nog in Hengelo viste. Veel (vaste) vissers waren daar destijds
dagelijks aanwezig om een karper te verschalken. Het Twentekanaal was destijds immers nog goed bezet en
drommen karpervissers gingen er met plezier heen. Als je er zelf dan ook zo goed als dagelijks aanwezig bent
dan weet je precies waar en door wie gevangen werd. Eentje blonk daar mijns inziens meestal in uit. Een
serieuze jonge karpervisser die goed meedraaide tussen al die oude Twentekanaal rotten.
De jongeman, Patrick Vloedbeld, was toen een jaar of 15-16. Hij kwam regelmatig langs voor een praatje
op de vaste stek ik daar destijds ter beschikking had. Tijdens een van die 'praatsessies' zij hij op een gegeven
moment tegen mij: "Harry, sinds ik zout in mijn boilies verwerk vang ik veel beter". Ik zeg: "Uggghhh, zouuuut" ??
Ik geloofde hem direkt op zijn woord, hij viel mij immers al op tussen al dat vang geweld in die dagen. Heb het
toen zelf ook maar eens getest en ik moet zeggen dat de vangsten er in elk geval niet minder op werden!
We schreven deze positieve werking later maar toe aan het feit dat we dachten dat het aan de eetlustopwekkende, smaakversterkende en de prikkelende werking zou liggen. Aan mineralen dachten we toen nog niet die zo goed als
ieder levend organisme nodig heeft.
Kijk, nu 20 jaar later brengen ze Rock Salt op de markt aangeprezen als ware 'karperslachter'. Gewoon bullshit gelul.
Bijna iedere boilieboer/zelfdraaier voegt tegenwoordig sowieso al zout aan zijn boilies toe al zal het alleen maar om
de houdbaarheid gaan of als smaakversterker. En waar komt het zout hier grotendeels vandaan in Nederland ?
Juist ja, hier uit onze eigen Twentse bodem en ik heb het even voor u opgezocht het is steenzout allias Rock Salt
Niet overtuigd ??
Het (steen)zout in Twente is ruim 200 miljoen jaar geleden afgezet door de verdamping van zeewater. Dit deel
van Nederland was tot dan toe binnenzee. In de bodem onder Hengelo en omgeving bevindt zich op circa 450 meter
diepte een 50 meter dikke laag steenzout. Genoeg voor vele honderden jaren zoutwinning.
Jozo Rock Salt alias steenzout als toevoeging in allerlei soorten karperaas!
Dus heren karpervissers, laat U niet een of ander zakje Rock Salt of steenzout aan de broek smeren voor weet
ik veel hoeveel euro's, door een of andere karpervisser met naam en faam. Denk gewoon aan die jongeman uit
Hengelo die een paar decennia geleden 'JOZO Rock Salt' uit eigen bodem aan zijn bollen toevoegde en tot de
conclusie kwam dat ie beter ging vangen. Steenzout, gewonnen 450 meter diep uit eigen bodem. Genaamd JOZO
zout voor (nu) 35 eurocent de kilo.
Nu ben ik natuurlijk geen bioloog, en pretendeer dat ook niet te zijn maar weet niet wat nu precies de behoefte
is van een karper die instinctief aan zijn portie mineralen probeert te komen. Denk aan de blokken zout die
voor koeien gebruikt worden, liksteen genaamd. Bij Jozo zout is jodium toegevoegt. Er is ook Nezo zout zonder toegevoegde jodium. En er is nog een mineraalrijke variant op de markt. Jozo mineral (rock) Salt. Verder is er ook
de gekristalliseerde variant van JOZO zout op de markt. Allemaal uit onze Twentse bodem. Het lijkt me verder
overbodig om te zeggen dat je nu niet wegenzout gaat gebruiken omdat daar allerlei chemikalien aan toegvoegd
zijn.
Laat de wateren niet verzilten want dan hebben we straks geen karper meer over. Het lijkt me ook niet raadzaam
dat de karper teveel rocksalt binnenkrijgt via boilies of ander aas. Dat is voor ons mensen ook niet aan te raden...
GrtZ, Harry
Sea salt of zeezout is ook gewoon in de supermarkt verkrijgbaar! Ook in gekristalliseerde vorm.
P.S. Als je nu straks op Europa's grootste karperbeurs aanwezig bent en je word bijkans doodgegooid met
Rock Salt, herrinner de (Engelse) handelaren er dan even aan dat we hier op miljoenen en miljoenen tonnen
steenzout wonen die zich op zo'n op zo'n 450 meter diepte onder onze huizen bevind. Vraag 'm dan of je niet
zijn leverancier kan worden. Je kunt het hun voor een schappelijk prijsje leveren.
Edit: De effecten van zout in karperaas vind je hier!